DOROSZLÓ ŐSI NÉPI FOGLAKOZÁSAI
Falunk ősfoglalkozásainak legfőbb meghatározója. a természet
adta környezet, melyben Újdoroszló telepesei találták magukat.
A Mosztonga hatalmas árterületei, a Csikászó és az erdő falunk
szegényebb lakóinak régtől fogva szűkös, de gondatlan életet
biztosítottak.
A múlt század végefelé még virágzottak Doroszlón az ősfoglalkozások,
melyei közül a halászat állt az első helyen. Herman Ottó:
A magyar halászat könyve című művében a következőket írja
róla:
A Mosztonga menti magyarság - leginkább Doroszlón - ekkor
"pipáló" halra jár. Ladikja mindössze ládaszerű. Finomra kihegyezett,
éles szakás, négy-öt ágú szigonya hosszúlécre van erősítve,
úgy hogy a léc lapja a szigonyéval összevág. A halász a szigonyt
vízszintesen tartja, a ladikot állva, lassan tologatja. Állva
azért, hogy nagy szemköre legyen. Amint megpillantja a vízen
azokat a köröket, biztos szemmel kiméri a távolságot és az
irányt, s úgy dobja a szigonyt, hogy lapos oldalával siklik
a vízen s csak a vasa jár kissé a színe alatt, fején vagy
nyakszirten vágva így a halat. A rozoga ladikján dobásra álló,
élesen figyelő Mosztonga-szigonyos a szebb halászképek közé
tartozik.
- Egészen sajátságos, eddigi kutatásaim szerint egyedülálló
a Mosztonga mocsárban dívó, leginkább pedig kárászra szolgáló
igazi dobvasra, melyet Doroszló falu magyarsága készít és
kedvel.
- A Mosztonga-halász ,a csukavarsánál sem tagadja meg furfangját
ennek is elől-hátul készít vörcsököt. Ez a varsa válogatott
fűzvesszőből nagy gonddal van kötve, vörcsöke kijár.
- Alig képzelhető víz, amelynek a hala jobban rászorulna
a víz eleven, részére, tehát a felsőbb színre, mint amilyen
a Mosztonga vize, mely rendkívül hínáros, hozzá széles vidék
kender áztatója s ezért a halat mindig
felszínre kergeti.
A csík-halászatot a Mosztonga medrébe ásott DTD csatorna
szüntette meg. Amióta elkészült, a Csíkászó, teljesen kiszáradt.
Régen, akinek ladikja volt és engedélye a halászásra egy
év alatt, amennyi időre a bérlet szólt, rengeteg halat bírt
hazahordani. A nagyját eladhatta, apraját pedig, szívesen
ették a malacok, kacsák és baromfi egyaránt. Nőttek is tőle
jobban mint a mostani tömény takarmányoktól. A csíkászás télen
is tartott. A befagyott Csíkászón lékelték a jeget, a csíkok
feljöttek a levegőre, csak meregetni kellett őket. Attól sohasem
kellett tartani, hogy kifogy a halállomány mert a Mosztonga
mérhetetlenül gazdag volt halban, és csíkhalban egyaránt.

Pincehelyi Mihály, a falu utolsó pákásza ezt mondta a csíkászatról:
- Valamikor a szontai Fekete barából folyt a víz a Csíkászón
keresztül, a mostani csatorna zsilipnél a Mosztongába. Onnan
a csíkhalak mindig az árral szemben úsztak felfelé, ahol aztán
varsákkal fogtuk ki őket. Volt rá eset, hogy ladikomban hétszáz
kiló csík volt egyszerre. Keresett cikk volt ez a maga idejében,
főzésre és csaléteknek egyaránt. A falubeliek csíklevest főztek
belőle. A dunai halászok is, ha halkülönlegességet készítettek,
csíklében főzték a halat. Harcsa-csalinak legjobb a csík.
Ha horogra teszik, állandóan mozog, számtalanszor ötvenkilós
harcsákat fogtak vele.
Tavasszal rengeteg szárcsa- meg vadkacsatojást, lehetett
összeszedni, emberi tápláléknak. Ez eladásra nem volt való,
no meg veszélyes is lett volna a vadászok miatt. Odahaza fogyasztották,
a tyúktojást meg eladták.
Amikor a nád virágzott, a seprőnek való pihét szedték, melyből
télen finom pihéjű nádseprőt kötöttek, ami keresett cikk volt,
mert földesek voltak a szobák, sárgaföld és lótrágya keverékével
mázolták fel, és nádseprő nélkül nem is lehetett volna szépen
felsöpörni őket.
Júniusban megkezdődött a csádészedés. Ebből készültek az
aratáshoz való kötelek. Télen át meg belőle fonták a gyékényeket,
szakajtókat, kosarakat.
Egész nyáron át, nagy vödrökkel hordták a mocsári békalencsét
a kacsáknak.
A házak fedésére szolgáló nádat is a Mosztonga termette.
A hajléktalan szegény ember télen át kitermelte, hogy családja
feje fölé házat építsen. A ház falait móvában tömték a falubeliek.
Tavasztól őszig lejártak a kacsák meg a libák a mocsárra,
ahol esti harangszóig maradtak. Az ilyen szárnyasak húsa ízletesebb,
tolla jobb minőségű az udvarban nevelteknél.
A mosztongai ladikok mindig forgalomban voltak! Ha magas
volt a vízállás és megemelte a "bőrhídat", velük jártalt a
Kismilitics meg Szentkút utcaiak az erdőből fát lopni meg
vadkörtét. Az erdei csalánt manapság is kocsiszámra hordják
tavasszal a rosszul telelt malacoknak, melytől erőre kapnak.
A végeláthatalan szikes legelőkön jó minőségű kamilla terem.
A falu határa közismert bőséges vadállományáról, melyet a
rászoruló szegényember puska nélkül is megfogott, csapdával
meg madarász hurokkal, különösen zord télidőben amikor a vad
kereste az ember közelségét.
Az ősfoglalkozások csak mint a múlt emlékei maradtak fenn
falunkban. A halászást manapság már csak sporthorgászok, esetleg
hálós vagy karbamidos orvhalászok művelik a DTD csatornán.
A vadászat pedig új erőre kapott a faluban, a vadászturizmust
fellendülésével. Egy olasz vállalkozó-gróf szállókat épített
a faluban és olasz vadászokkal tölti meg azokat.
Kovács Endre
írásainak felhasználásával
Kapcsolódó oldalak:
Doroszlói kendergyárak
|