DOROSZLÓ címere. Bővebben a főoldal alján az ÚJDONSÁGOKBAN!!!
English version Srpska verzija
 
- Jószomszédság
- Státustörvény
- állampolgárság
- Millenniumi írás
- Vajdaság
- Testvérfalvak:
     Dávod
     Rém


MÓRICZ ZSIGMOND MAGYAR MŰVELŐDÉSI EGYESÜLET

1938-ban alakult a Magyar kultúregyesület a faluban. A felszabadulás után vette fel a Móricz Zsigmond nevet. Legsikeresebb szakosztályai a Gyöngyösbokréta hagyományápoló néptáncegyüttes(a lenti képen) és a fúvószenekar. Müködik azonban még szinjátszócsoport, énekkar és időnként más csoportok is.
A Fehér Ferenc IRO-M Szakosztály keretében, Pusztai Lajos és Dautbegovics Zoltán kezdeményezésére (támogatói Fehér Ferenc és Herceg János) létrehozott, a helyi fiatalok kibontakozását segítő szekció, amely évente egy-két alkalommal megszervezi tagjainak bemutatkozó fellépését. 1998-tól az IRO-M szervezi meg a Herceg János Irodalmi Díj átadását. Elnökök Pusztai Lajos, Dautbegovics Zoltán, György Mária.
Évente több rendezvényt szervez az egyesület a kultúrotthonban, ahol tágas teremben nyilik lehetőség a népművelésre. Szinte mindíg teltház előtt lépnek fel doroszlói műkedvelők.
Jelentős esemény az évente megrendezésre kerülő Négyesfogat vándor-rendezvénysorozat, amin falunkon kívül Gombos, Kupuszina és Szilágyi vesz részt. A minden faluban bemutatott műsort a négy falu fiataljai közösen állítják össze.
A falut felrázó, hetedhét országon túl is híres doroszlói lakodalmakat is a "kúltúrkörben" tartják.

Elnök: Diósi János
Alelnök: Wilhelm József
Titkár: Mészáros László és Lennert Tímea
Pénztáros: Zámbó ZsoltPETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA

Iskolája a falunak már 1752-től van. 1910-ben 339 tanulója van az iskolának három tagozaton.
1945-ben négy épületben folyt a tanítás és nagy igény volt egy új épületre, ami fel is épült 1963-ban. Azóta ebben az új épületben folyik a tanítás. A mai legfőbb probléma a gyerekhiány, így állandóan fennáll az osztályösszevonások veszélye.
Az iskola mindíg is magas színvonalat biztosított a doroszlóiak számára, és meghatározó tényező a falu számára. Az iskolában tanító tanárok jóformán az egyedüli értelmiség a faluban, így nagy szerepük van a falu életében.SZENT IMRE EGYHÁZKÖZSÉG

Az iskolával egyidőben alapították a falu plébániáját is. Két temploma van a falunak. A központban levő egész évben használatos, mig a falu szélén levő szentkúti templom (1874) zarándokhely, és majdnem kizárólag csak egyházi ünnepekkor használatos. A szentkút gyógyító ereje sok embert vonz, 1985-ben Kisasszony napján 11000 hívő látogatott Doroszlóra. Jeles szentkúti ünnep még a Pünkösdi-búcsú.

A Szent Imre egyházközség

Az egyházközség honlapja


A Szentkút honlapja


ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLET

1903-ban alakult 44 taggal a tűzoltó testület. Máig törtetlen aktivitású. Sok fiatal taggal rendelkezik, akik már sok versenyen bizonyították rátermettségüket.
1953-ban készült el a tűzoltó otthon 25 méter magas toronnyal, azóta ez a falu egyik meghatározó épülete.
Évente megrendezésre kerül a tűzoltóbál, ami a legjobbak közé tartozik a báli szezonban.

A testület parancsnoka: Szűcs Márton
Alparancsnokok: Hencsár Tivadar és Gellér László
Elnök: Tancsik Ferenc
Alelnök: Hegybeli Mihály
Titkár: Kovács Géza
Penztáros: Gellér Lajos

 

KÖNYVTÁR

A doroszlói könyvtár 1964. október 1-től fogva a zombori Városi Könyvtár tagozataként működik. Elhelyezésére nem lett külön épület kijelölve, hanem a Helyi Közösség épületében kapott helyet.

Alapításakor a könyvtárnak közel ezer kötete és 191 tagja volt. Tekintettel, hogy Doroszló többnemzetiségű település, magyar és szerb nyelvű köteteket egyaránt beszereztek.
A könyvtár a falu központjában helyezkedik el, és két helyiséggel rendelkezik. A kisebben van az iroda és a könyvraktár, a nagyobb pedig olvasóteremként működik. Négy olvasó- és két munkaasztala 30 olvasónak biztosít egyidejűleg helyet. A könyvállományt szekrényekben, az egyetemes decimális osztályozás indexelése szerint helyezték el. A fundus szabadon használható. A könyvállomány száma jelenleg 6.928. A betűrendes katalógus mellett szakmai katalógus is az olvasók rendelkezésére áll. Bejegyzetlen anyag nincs a könyvtárban. Újságok közül a Magyar Szó, a Jó Pajtás és a Somborske novine jár a könyvtárba.
Látogatói leginkább általános és középiskolás gyerekek.
Főkönyvtáros: Szitás Mária.

Anyakönyvtár: http://www.biblioso.org.rs/index_hu.php
VIFÓ

1999-ben alkult meg a Vajdasági Ifjúsági Fórum helyi szevezete. A szervezet célja a helyi ifjúság összefogása, rendezvények és egyéb akciók szervezése.
A helyi szervezet jelenlegi elnöke: Müller Gabriella

A VIFÓ központi honlapja: www.vifo.rsHELYI KÖZÖSSÉG

Doroszlói HK
Nikola Tesla u. 61.
25243 Doroszló

A HK elnöke: Holló Róbert
Alelnök: Pelt Ferencet

A végrehajtó bizottság elnöke: Diósi János
Alelnök: Mészáros László alelnök

Mezőgazdasági bizottság: Holló Róbert, Gyurgyovics Ferenc és Komáromi József
Kommunális bizottság: Gellér Lajos, Diósi János és Mókus Lajos alkotják
Békéltető bizottság: Holló Róbert, Gellér Magdolna, Pelt Ferenc és Király Ferenc
Társadalmi tevékenységek bizottsága: Mészáros László, Lennert Tímea és Mókus Lajos

tel.: 025/862-311
e-mail: mzdoroslovo@eunet.rs

Zombor község honlapja

EZENKÍVÜL...

Van a falunak önálló könyvtára, postája, vadászegyesülete, nőegyesülete, óvodája, Kuckó-Gyermeksarok kisóvodája, tájháza, Hermann Ottóról elnevezett természetvédelmi egysülete. Mosztonga nevezetű labdarúgóklubja amely a községi bajnokságban játszik és minden nyáron nagy sikerű kispályás bajnokságot rendez. A Dunatáj civil szervezet,Nyugat-Bácska régió falvainak közös problémájára próbál megoldást találni.

 


 
 
 
A honlap 1024x768-as felbontással, 24 bit színárnyalattal és Internet Explorer 6.0-val a legélvezhetőbb.
Első megjelenés: 1999.07.14.
Utolsó frissítés: 2020.04.15.

Köszönetnyilvánítás
 
hosting/sponzor: VAJDASAG.HU
Böngésszen!
©Webmester: Dr. Samu Krisztián   
Honlap statisztika:
eXTReMe Tracker